More About Harita Oyunu Türkiye: Şehirler APK Download for Android
Türkiye Harita Oyunu - Şehir Bulmaca ve Plakalar ile Türkiye haritası üzerinde şehirlerimizi / illerimizi bulmaya hazır mısınız? Peki ya şehirlerimizin plaka kodlarını tahmin etmeye hazır mısınız? İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana... Türkiye'nin illerinin tamamı Türkiye Harita Oyunu - Şehir Bulma Oyunu'nda.Harita Oyunu Türkiye: Şehirler — Sıra Dışı Bir Takıntı mı, Yoksa Küçük Bir Kaçamak mı? Sabah ilk tıraş... müşteri sandalyesine oturmuş, kahvesi elinde, sesi uykulu: “Abi sence Aksaray Karadeniz'de mi İç Anadolu’da mıydı ya?” İlk başta şaka sandım. Ama sonra fark ettim ki bu bir oyun sorusuymuş. “Harita Oyunu Türkiye: Şehirler” diye bir şey çıkmış. Ve ben de… saç keserken bir yandan kafamda şehirleri döndürmeye başladım.
Bu Ne Oyunu? Harita mı, Bilgi Yarışı mı? Bunu ilk soran bendim sanırım. Oyunun mantığı basit aslında. Sana Türkiye haritasında bir şehir soruyor, sen harita üzerinden yerini işaretliyorsun. Ne kadar yaklaşırsan, o kadar yüksek puan. Ama işin fenası: bir kere başladın mı, bırakması zor. Resmen Türkiye'nin coğrafya versiyonu Tetris’i gibi.
Bazen Ankara kolay geliyor. Ama Hakkari’yi, Ardahan’ı, Kırıkkale’yi sorunca… elin fareye titreyerek gidiyor. Ve bir de şu detay: Kırşehir mi Kırıkkale mi? Hangisi nereye daha yakın? Bildiğini sanıyorsun ama işte orada patlıyorsun.
Harita Bilgisiyle Ego Tokatlamak İşin acı tarafı şu: Kendini zeki zannediyorsun. Otobüs bileti alırken hep şehirleri seçiyorsun, illaki tanıyorsun diye düşünüyorsun. Ama bu “Harita Oyunu Türkiye: Şehirler” sana acı bir gerçek sunuyor: Coğrafya 6. sınıfta kalmış. Ve bu oyun sana bunu suratına çarpıyor. Gülümseyerek.
Bu yüzden oynarken biraz sinir de oluyorsun ama duramıyorsun da. Oynamayan kalmamış gibi zaten, özellikle lise öğrencileri, coğrafya hocaları, ve bizim gibi boş zaman arayan berber tayfa.
Oyunun Sessiz Cazibesi Oyunun kendisi çok sade. Ne grafik manyaklığı, ne müzik. Ama bu sadelik zaten tam da onu çekici yapıyor. Hiç reklam yok gibi, giriş yapma zorunluluğu da yok. Tarayıcıdan giriyorsun, başlıyorsun. Bu kadar.
Ve işte bu sadelik, insanı içine çekiyor. Derdin şu: “Ağrı’yı kaç kilometreyle tutturdum?” İnan bana, o his başka bir şey.
Öğretmenler İçin Altın Değerinde Bir müşterim sosyal bilgiler hocası. “Hocam bu oyunu derste kullanıyor musun?” dedim. “Deli misin,” dedi. “Çocuklara her hafta 5 oyun ödevi veriyorum. Not bile kırıyorum yanlış yapanlara.” Yani bu iş ciddileşmiş artık. Bazı okullarda mini yarışmalar yapıyorlarmış. Hem eğleniyorsun, hem öğreniyorsun. (Cümle fazla düzgün oldu ama neyse…)
Şehirleri Ezberlemekten Daha Fazlası Sadece yer bilmek değil aslında. Mesela Tokat nerede diye sorulduğunda, “Sivas’ın batısı” diyebiliyorsan, oyun seni geliştirmiş demektir. O ilişkiler kafada kurulmaya başlıyor. Bir süre sonra şehirler sadece harita üzerinde noktalar olmaktan çıkıyor. Komşuluklar, dağlar, kıyı çizgileri... hepsi netleşiyor.
Tabii bazı insanlar için hâlâ “İzmit’le Kocaeli aynı şey mi?” gibi sorular var. Ama olsun, o da sürecin parçası.
H2: Oyunun Küçük Detayları, Büyük Fark Yaratıyor Süre baskısı yok. Yani yarış gibi değil.
Her şehirden sonra sonuç ekranı geliyor. Kaç km fark var, tam olarak nereye tıkladın.
Tekrar oynayınca ezberlemeye başlıyorsun ama bu kötü değil, pekiştirici.
Ve işin güzeli şu: Zamanla beynin seni şaşırtmaya başlıyor. Eskiden adını bile duymadığın yerleri artık 50-60 km yakınlıkla buluyorsun. Bu büyük bir şey bence.
Harita Oyunu Türkiye: Şehirler Neden Bu Kadar Tutuldu? Vallahi bana sorarsan, bu kadar çok insanın oynamasının sebebi şu: Basit ama utandırıyor. Evet, tam olarak bu. İnsan bildiğini sandığı şeyde başarısız olunca daha çok oynuyor. Ego tuzağı gibi. Ama eğitici bir tuzak.
Ve sosyal medya etkisi de var. Twitter’da millet puan paylaşmaya başladı. “Ben Erzincan’ı 14 km farkla tutturdum, sen?” Olaya bak.
H4: Ufak Tavsiyeler (Berberden Koçluk Gibi) En başta haritaya bir göz at, kabaca bölgeleri hatırla.
Karadeniz kıyısı sanılandan daha uzun. Sinop, Samsun, Ordu arası çok sık karışıyor.
İç Anadolu’da şehirler birbirine benziyor. Ama Konya hep altta, büyükçe bir yer. Unutma.
Doğu'da hata yapmak çok normal. Şehirler az tanınıyor. Orada hata marjı yüksek olur.
Comments will not be approved to be posted if they are SPAM, abusive, off-topic, use profanity, contain a personal attack, or promote hate of any kind.